Πρόπολη (Pro-polis): «Πριν από την πόλη»

PropolisΗ πρόπολη είναι μια κολλώδης ουσία την οποία  παράγουν οι μέλισσες  συλλέγοντας  την λεπτή ρητινώδη μεμβράνη με την οποία το φυτό καλύπτει τον βλαστό για να τον προστατεύσει από κάθε επίθεση και εμπλουτίζοντάς την  με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Την χρησιμοποιούν σαν προϊόν στεγανοποίησης, σαν υλικό σφράγισης ρωγμών, φραγής των οπών και προστασίας των ανοιγμάτων απογείωσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και τις βοηθά να φτιάχνουν πραγματικές επάλξεις ενάντια σε μεγαλύτερα ζώα ή έντομα.

Πρόπολη (Pro-polis): «Πριν από την πόλη»

Όμως οι ιδιότητες της πρόπολης δεν περιορίζονται μόνο στις μηχανικές χρήσεις. Με την πρόπολη οι μέλισσες απολυμαίνουν και προστατεύουν την κυψέλη, την συντηρούν και ενισχύουν τη δομή της, aherontia covered with propolisόπως επίσης και το εσωτερικό των κυττάρων της κερήθρας για να εξασφαλίσουν υγιεινό περιβάλλον στο αυγό και στην προνύμφη που θα γεννηθεί.. Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν πως η επιβίωση των μελισσών για πάνω από 15 εκατομμύρια χρόνια (αν και υπάρχουν ενδείξεις πως η μέλισσα υπάρχει στην Γη για τουλάχιστον 42 εκατομμύρια χρόνια) οφείλεται στις αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιμυκητικές ιδιότητες της πρόπολης. Όταν κάποιο μεγάλο έντομο ή ζώο εισβάλει στην κυψέλη και αφού το εξοντώσουν το καλύπτουν με ένα στρώμα πρόπολης που εμποδίζει την παραμικρή σήψη. Από αυτή την τεχνική εμπνεύστηκαν οι Αιγύπτιοι και εφήυραν την τεχνική μουμιοποίησης των πτωμάτων.

Η χημική σύσταση της πρόπολης όπως και οι φυσικές της ιδιότητες εξαρτάται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε περιοχής, καθώς διαφορετικά φυτά δίνουν και διαφορετικές δυνατότητες στις μέλισσες για συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων. Η χημική της σύσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς σε αυτήν έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. Αποτελείται κυρίως από κερί (~30%), ρητίνη και βάλσαμα (~50%), αιθέρια έλαια (6-10%), γύρη (~5%). Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.

Η ποικιλία των ενεργών συστατικών της πρόπολης είναι εντυπωσιακή και παρόλο που το προϊόν αυτό είναι λιγότερο γνωστό στο κοινό απ’ ότι ο βασιλικός πολτός είναι εξίσου “θαυματουργό”.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση πως, ασχέτως από τη χώρα και την ράτσα της μέλισσας, η δράση της πρόπολης είναι πάντα η ίδια, παρόλο που τα συστατικά της διαφέρουν.

Στις ήδη αναφερθείσες ιδιότητες, μπορούν να προστεθούν και οι αντιοξειδωτικές και επουλωτικές ιδιότητες και η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος σε σημείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παθήσεις πεπτικής, αναπνευστικής, ουρογενετικής, νευροψυχικής και δερματολογικής φύσης, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις δοσολογίες που προσαρμόζονται ανάλογα με την παθολογία και φυσικά  την συμβουλή του θεράποντα γιατρού.

Ανακαλύπτοντας την πρόπολη ο άνθρωπος την χρησιμοποίησε στην ιατρική, την κτηνιατρική, στην αρωματοποιία, στα καλλυντικά, στη σαπωνοποιία, ακόμα και στην επιπλοποιία.

Antonio SstradivariΙστορικά, στη Ρωσία χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα πρόπολης σε αλκοόλη για την θεραπεία δερματικών παθήσεων. Κατά την διάρκεια του πολέμου των Μπόερς και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε για την πρόληψη εμφάνισης γάγγραινας στους πληγωμένους στρατιώτες. Στην κτηνιατρική, χρησιμοποιείται για την επούλωση τραυμάτων και την θεραπεία δερματίτιδας γενικώς σε ζώα οικιακά και του αγρού. Παλαιότερα, χρησιμοποιούνταν σαν βερνίκι στην επιπλοποιία. Σε αυτή την τεχνική οφείλουν την απαράμιλλη ποιότητά τους τα φημισμένα βιολιά Στραντιβάριους, στην πρόπολη από την περιοχή της Κρεμόνα της Ιταλίας, με την οποία ο κατασκευαστής τους άλειφε το ξύλο και τις χορδές τους.

Η πρόπολη μπορεί να φτάσει στο εμπόριο υπό την μορφή ακατέργαστης στερεής πρόπολης ή με την μορφή σκευασμάτων πρόπολης. Τέτοια είναι η σκόνη πρόπολης, πάστες, αλοιφές, γαλακτώματα πρόπολης, αλκοολικά ή γλυκολικά βάμματα και εκχυλίσματα πρόπολης, σιρόπια πρόπολης, αλοιφές πρόπολης, έλαια πρόπολης, χάπια και ταμπλέτες πρόπολης.

Η Simvlos Eco Farm διαθέτει εκτός από την ακατέργαστη πρόπολη, μέλι με κομμάτια κεριού και πρόπολης αναμεμειγμένα σε μια βουτυρώδη υφή «μαρμελάδας» και μητρικό βάμμα πρόπολης 30%. Επίσης την χρησιμοποιούμε σαν συστατικό σε κάποιες κεραλοιφές.

Propolis products

Πηγές: Οι μέλισσες θεραπεύουν, Roch Domerego, Εκδόσεις Ψύχαλου

Μέλι χωρίς μυστικά, Αλέξανδρος Σ. Αλεξάκης,, Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *