Οι μέλισσες στις υπηρεσίες της επιστήμης για τον έλεγχο της μόλυνσης και την ανεύρεση εκρηκτικών

Μέλισσες ως ανιχνευτές εκρηκτικών

bee safeΜπορεί να ακούγεται απίστευτο σαν ιδέα, όμως είναι πραγματικότητα. Επιστήμονες από το Los Alamos Laboratory εκπαιδεύουν μέλισσες, ώστε αυτές να αντιδρούν φυσικά στη διακριτή οσμή εκρηκτικών υλικών.Στο πλαίσιο της μελέτης τους, εκπαίδευσαν τις μέλισσες να εντοπίζουν νάρκες, συνδέοντας την τροφή με την μυρωδιά της τρινιτροτολουόλης (TNT), που αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα εκρηκτικά.

Για τις ανάγκες του πειράματος οι ερευνητές τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία σε περιορισμένο χώρο δοχεία με τροφή. Μόνο μερικά από τα δοχεία περιείχαν TNT. Όπως διαπιστώθηκε, η ταυτοποίηση της τροφής με την αίσθηση των εκρηκτικών είχε αποτέλεσμα, αφού τα έντομα συγκεντρώνονταν στα δοχεία που περιείχαν διάλυμα ζάχαρης αναμεμειγμένο με TNT, προσπερνώντας τα υπόλοιπα δοχεία τροφής, τα οποία δεν περιείχαν την εκρηκτική ουσία. Στη συνέχεια, έχουν αναπτύξει μια μέθοδο προκειμένου να μετράνε ή να παρατηρούνε την αντίδραση αυτή, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις μέλισσες ως ένα φυσικό ανιχνευτή εκρηκτικών. Έτσι, μπορούν να επιδεικνύουν μια συγκεκριμένη αντίδραση που σχετίζεται με την κίνησή τους όταν βρεθούν σε περιβάλλον που μπορεί να περιέχει ουσίες, όπως TNT, C4 ή TAPT. H κεντρική ιδέα του συγκεκριμένου εγχειρήματος βασίζεται στη διαπίστωση που υπάρχει εδώ και χρόνια, ότι η όσφρηση των μελισσών είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένη, σε σημείο που να ανταγωνίζεται ακόμα και αυτή των σκύλων.

Σκύλοι, ακόμα και ποντίκια, έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση εκρηκτικών παγκοσμίως, ωστόσο σε αντίθεση με τις μέλισσες μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη ενεργοποιώντας μια νάρκη με το βάρος τους.

«Δεν είναι πρόβλημα για μια μέλισσα να μάθει τη μυρωδιά ενός εκρηκτικού, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να εντοπίσει. Μπορείς να εκπαιδεύσεις μια μέλισσα, όμως το να εκπαιδεύσεις μια αποικία χιλιάδων εντόμων είναι πρόβλημα», δήλωσε ο Δρ. Nikola Kezic, επικεφαλής της μελέτης.

Αν τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιωθούν, το επόμενο βήμα είναι η αποστολή μελισσών σε πρώην ναρκοπέδια, συνδυαστικά με τη χρήση καμερών ανίχνευσης θερμότητας.

Περίπου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Κροατία πιστεύεται ότι είναι γεμάτα νάρκες από τους Βαλκανικούς πολέμους του ’90, ενώ ακόμα και τα πρώην ναρκοπέδια που υποτίθεται ότι έχουν ελεγχθεί, εξακολουθούν να κρύβουν παγίδες.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό «SECURITY MANAGER”

Μέλισσες ελέγχουν το επίπεδο μόλυνσης σε αεροδρόμιο

Μια περιοχή με χαμηλή βλάστηση στο τέλος του διαδρόμου απογείωσης του αεροδρομίου του Αμβούργου έχει γίνει το σπίτι για χιλιάδες μέλισσες, τις οποίες εγκατέστησε η Airbus για να μετρήσει τα επίπεδα μόλυνσης. Ο θόρυβος των αεροπλάνων που απογειώνονται, φαίνεται ότι δεν ενοχλεί καθόλου τα μελίσσια που είναι τοποθετημένα στο χώρο.

«Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτές οι μέλισσες έχουν σημαντικό μερίδιο στον έλεγχο που αφορά τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων μας στη φύση» τόνισε ο Φόλκερ Χάζε, επικεφαλής περιβαλλοντικών υποθέσεων της Airbus.

Πετώντας σε μια περιοχή 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από όλο το αεροδρόμιο. Παρέχουν στους ερευνητές πολύτιμες βιολογικές πληροφορίες για την παρουσία μεταλλικών και χημικών ουσιών στον περιβάλλοντα χώρο. Η διαδικασία ονομάζεται βιοπαρακολούθηση. Το μέλι πηγαίνει στη συνέχεια σε ανεξάρτητο εργαστήριο της περιοχής για να ελεγχθεί το επίπεδο της μόλυνσης. Τα αποτελέσματα των ελέγχων προκαλούν αισιοδοξία και χαμόγελα.

«Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ευτυχώς, λέω ευτυχώς, κάθε μεμονωμένο αποτέλεσμα που προκύπτει από τους ελέγχους που κάνουμε, δείχνει ότι τα επίπεδα μόλυνσης είναι πολύ κάτω από τα εγκεκριμένα όρια που έχουμε για τα τρόφιμα» εξηγεί ο μελισσοκόμος Έμπερχαρντ Σέντλιχ. Συνολικά, οι χιλιάδες μέλισσες σ’ αυτές τις κυψέλες, παράγουν περισσότερα από 160 κιλά μέλι το χρόνο, το οποίο συσκευάζεται και δίνεται ως δώρο στους πελάτες, τους προμηθευτές και το προσωπικό της Airbus.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Μελίαμα»

Βίντεο euronews.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *