Κλασσική και Εναλλακτική Ιατρική: Βασικές πληροφορίες και διαφορές

klasiki -i-enallaktiki-iatriki

Τι εννοούμε λέγοντας «Κλασική Ιατρική»;

Η κλασσική Ιατρική είναι η επιστήμη που ασχολείται με την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και Medicineτεχνικών για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου καθώς και τη πρόληψή τους όπου αυτό είναι δυνατό. Διαχειρίζεται οξέα και χρόνια προβλήματα προσεγγίζοντάς τα από τη πλευρά της θεραπείας. Φάρμακα που σκοτώνουν το βακτηρίδιο ή τον μύκητα χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τον ασθενή. Αν λοιπόν δύο ασθενείς παρουσιάσουν την ίδια ασθένεια, θα υποβληθούν στην ίδια θεραπεία. Αυτή η αντιμικροβιακή προσέγγιση, συνήθως δεν εξετάζει τα αίτια της εμφάνισης ή της επανεμφάνισης της λοίμωξης. Η συμβατική προσέγγιση θα χρησιμοποιήσει την ίδια φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει όχι μόνο την αρχική εμφάνιση της ασθένειας, αλλά και όλες τις επόμενες. Σε περίπτωση που η αγωγή αυτή δεν φέρει αποτελέσματα, θα χορηγηθεί συχνότερα ή θα αντικατασταθεί από άλλη ισχυρότερη.

Τι εννοούμε λέγοντας «Εναλλακτική Ιατρική»;

Η «εναλλακτική ιατρική» σε αντίθεση με την «κλασική ιατρική» είναι τρόπος ζωής κι όχι απλά alternative medicineθεραπεία σε κάτι που προέκυψε. Οι έννοιες «Κινέζικη ιατρική», «πράσινη ιατρική», «Ανατολίτικη
ιατρική» και άλλα παρόμοια αναφέρονται συνήθως στην ίδια φιλοσοφία, γιατί για φιλοσοφία πρόκειται που βασίζεται στην τριλογία σώμα-ψυχή-πνεύμα. Το πρώτο που αντιλαμβάνεται κάποιος που στρέφεται «Ανατολικά» είναι πως το σύστημα λειτουργεί καταρχήν με προληπτικό και όχι με θεραπευτικό τρόπο. Ο ρόλος του γιατρού-θεραπευτή είναι να διατηρεί την υγεία του ανθρώπου σε καλή κατάσταση. Εάν ο «ασθενής» του αρρωστήσει , τότε απέτυχε στην αποστολή του. Η ρήξη της αρμονίας σώμα-ψυχή-πνεύμα ανοίγει την πόρτα στην παθολογία.

Κλασική VS Εναλλακτική Ιατρική

Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από την διάσταση απόψεων μεταξύ γιατρών και γιατρών-modern-vs-alternative-medicineθεραπευτών. Είναι διαφορά στάσης ζωής και φιλοσοφίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η Δύση ήταν ανέκαθεν εξοικειωμένη με την ακριβή γνώση της ανατομίας, μέσω της εξονυχιστικής ανατομής των πτωμάτων, ενώ η Ανατολή παρατηρεί τους ζώντες οργανισμούς. Γι’ αυτό τον λόγο και οι δύο κατέληξαν σε πολύ αποκλίνοντα συμπεράσματα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η Δυτική ιατρική δίνει πολλές δυνατότητες στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των ασθενειών. Οι μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές, όπως η μικροχειρουργική και η πλαστική χειρουργική καθώς και η ποικιλία των διαγνωστικών και των υποστηρικτικών της ζωής μηχανημάτων, βελτιώνουν τις πιθανότητες ανάρρωσης από κάποια σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμό. Παρ’ όλες όμως τις εντυπωσιακές προόδους και τα πλεονεκτήματα της  «κλασικής ιατρικής», είναι πασιφανές πως η «εναλλακτική ιατρική» έχει πολλά να προσφέρει ακόμα στην ανθρωπότητα του 21ου αιώνα.

Στην χημεία και τη φαρμακευτική της σύνθεση, οι ενεργές ύλες είναι καθορισμένα και αμετάβλητα μόρια, γεγονός που προκαλεί ανθεκτικότητα στους μολυσματικούς μικροοργανισμούς, που διαθέτουν μια φαινομενική ικανότητα προσαρμογής. Ένα από τα μεγάλα όπλα της πράσινης ιατρικής είναι ότι παρά τις προσωρινές διακυμάνσεις των προϊόντων η δράση τους μένει η ίδια. Αντιμέτωπα με αυτά, τα βακτήρια και οι ιοί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.

Η ασθένεια δημιουργείται από μια επίθεση που δέχεται ο οργανισμός virusμας, είτε εξωτερική-από ιούς ή/και βακτήρια-, είτε εσωτερική -που συνειδητά ή ασυνείδητα προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος στον οργανισμό του. Αυτή η επίθεση ξεπερνά τα φυσικά ανοσοποιητικά μας σύνορα,προκαλώντας μια κατάσταση εμφανούς παθολογίας, για μια περίοδο μεγάλης ή μικρής διάρκειας. Τελικά η ασθένεια εγκαθίσταται μόνιμα και οδηγεί τον οργανισμό σε μια κατάσταση «χρόνιας παθολογικής ισορροπίας».

Η κλασική ιατρική θα επιχειρήσει πρώτα να αναγνωρίσει τον εξωτερικό φορέα της επίθεσης και θα χρησιμοποιήσει μέσα σε καθορισμένο στόχο, για να τον καταπολεμήσει σθεναρά. Σύμφωνα με την κλασική ιατρική, γίνεται εξοικονόμηση στην διάγνωση, με την εφαρμογή θεραπευτικών δράσεων σε «ευρύ φάσμα», οι οποίες στοχεύουν σε μια ολόκληρη σειρά πιθανών μολυσματικών φορέων.

Αυτή η μέθοδος της οποίας τα αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται σε γενικές γραμμές, δεν στερείται ωστόσο ανεπιθύμητων παρενεργειών. Προκαλεί σοβαρή μόλυνση του οργανισμού, σε σημείο να δημιουργεί ιατρογενείς ασθένειες. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής βγαίνει εξαντλημένος από τη δοκιμασία, τόσο από την ίδια την ασθένεια, όσο και από την θεραπεία-σοκ στην οποία υποβάλλεται. Οι ανοσοποιητικές του άμυνες, επηρεασμένες από τη χημική φαρμακευτική αγωγή, είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένες. Αυτό ονομάζεται ύφεση του ανοσοποιητικού συστήματος ή ανοσοκαταστολή, που αφήνει τις πόρτες διάπλατα ανοιχτές σε μια καινούργια επίθεση και στην υποτροπή.

Αντιθέτως, η εναλλακτική ιατρική εφαρμόζεται σε μια διαδικασία φυσικής ιατρικής που συνίσταται Immune Systemστην καταπολέμηση του επιτιθέμενου, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια από τις βασικές αρχές της είναι η ανατροπή της κατάστασης «παθολογικής ισορροπίας» προκαλώντας μια κρίση. Αυτή η ανατροπή της σταθερότητας μπορεί να συνοδεύεται από μια προσωρινή χειροτέρευση των συμπτωμάτων, γενικώς που δημιουργεί την εντύπωση μιας απότομης κατάπτωσης, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την θεραπεία. Αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο οργανισμός για να ξαναβάλει τα αμυντικά του όπλα σε «θέση μάχης». Η θεραπεία θα τον συνοδεύσει, παρέχοντάς του τις απαραίτητες ουσίες για το εγχείρημά του, ακόμα και προσφέροντάς του στοιχεία που θα καταπολεμήσουν απευθείας τον εξωτερικό φορέα εκεί όπου βρίσκεται ή ακόμα τροφοδοτώντας τον με μέσα αποτοξίνωσης αν χρειαστεί.

Ποιά είναι καλύτερη;

Η επιλογή δυστυχώς δεν είναι εύκολη και εξαρτάται από πολλές συγκυρίες που μπορεί να οδηγήσουν και στην συνεργασία των δύο θεραπειών. Επιβάλλεται πάντα από τον γιατρό ή τον γιατρό-θεραπευτή να ασκεί το κριτικό του πνεύμα και να προτείνει στον ασθενή του την καλύτερα προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του λύση, έχοντας πάντα υπόψη του τη θεμελιώδη αρχή της ιατρικής έτσι όπως ειπώθηκε από τον Ιπποκράτη: «Πρωτίστως, μην βλάπτετε».

Alternative therapies

Πηγές: «Βότανα για όλους» από την σειρά «Ο γιατρός σας απαντά», Λίγκας  Εκδοτική

«Οι μέλισσες θεραπεύουν», του Roch Domerego, Εκδόσεις Ψύχαλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *