Η μέλισσα στην τέχνη

amber bee

Μέλισσες εγκλωβισμένες σε κεχριμπάρι

Η μέλισσα ζει στη γη τουλάχιστον 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα. Είναι από τα ελάχιστα είδη εντόμων που ο άνθρωπος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί. Οι άνθρωποι θαύμασαν την κοινωνία της κυψέλης, έκαναν την μέλισσα αγαπημένο έντομο-σύμβολο, που έγινε πηγή έμπνευσης για όλες τις μορφές τέχνης από τα προϊστορικά χρόνια έως και τις μέρες μας.

Μέλισσα και αρχαιολογικά ευρήματα

Γνωρίζοντας οι άνθρωποι τη μέλισσα και το μέλι και αναγνωρίζοντας την αξία τους, αποτύπωσαν την εκτίμηση και τον θαυμασμό τους σε πάρα πολλά αντικείμενα όπως κοσμήματα, νομίσματα, αγγεία και άλλα.

Τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με την μέλισσα είναι:
Ένα χρυσό κρεμαστό κόσμημα με δύο μέλισσες (2.000 π.Χ. – 1.700 π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου), σύμβολο γονιμότητας της Μινωικής μητριαρχικής Κρήτης.

golden bees crete jewelryΕίναι ένα κομψότατο δείγμα της Μινωικής χρυσοτεχνίας και μεταλλοτεχνίας δουλεμένο με φοβερή επιδεξιότητα και μεγάλη λεπτομέρεια. Το κόσμημα αυτό ανάμεσα σε άλλα πολύτιμα αντικείμενα βρέθηκε στην νεκρόπολη των Μαλίων στην Κρήτη. Το πανέμορφο αυτό περίαπτον (φυλακτό) αποτελείται από 2 μέλισσες την ώρα που πετούν αντικρυστά και κρατούν ανάμεσα στα πόδια τους μια κηρήθρα. Επάνω από τα κεφάλια τους βρίσκεται ένας χρυσός συρμάτινος κλωβός και στο εσωτερικό του υπάρχει ένα χρυσό σφαιρίδιο, ίσως μια σταγόνα μελιού ή κατ’ άλλους ένας κόκκος γύρης, και από τα φτερά και το κεντρί κρέμονται μικροί χρυσοί δίσκοι με κοκκιδωτή διακόσμηση.

Ένα χρυσό κόσμημα, πολύσημο, πολύ μικρού μεγέθους.

flower bee jewelry

Ανάμεσα σε άλλα χρυσά αντικείμενα βρέθηκε το 2010 σε τάφο στην αρχαία Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο της Κρήτης ένα μοναδικής ομορφιάς χρυσό κόσμημα που απεικονίζει μια θεά-μέλισσα-άνθος. Παρά το μικρό του μέγεθος (2-3 εκ.), είναι ευδιάκριτη η μορφή μιας γυναίκας, πιθανώς θεάς, με δαιδαλική κεφαλή με φενάκη (περούκα), χέρια στήμονες, σώμα μέλισσας και φτερά στολισμένα με υπέροχα λουλουδάκια. Αν αντιστραφεί το κόσμημα βάζοντας το πάνω-κάτω η θεά εξαφανίζεται και εμφανίζεται ένα άνθος, ένας κρίνος ή «γρύλος» όπως τον λένε στην Κρήτη.

Μια χρυσή μέλισσα που χρονολογείται γύρω στα 1.500 π.Χ., εύρημα από τις ανασκαφές της Κνωσού στην Κρήτη.

small golden bee
Η χρυσή ζώνη με μέλισσες από το «θησαυρό του Καρπενησίου» (Ελληνιστική περίοδος 2ος αι. π.Χ.). Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

golden bee belt
Ανάμεσα σε άλλα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Καρπενήσι βρέθηκε μια χρυσή ζώνη με φύλλα, ποικίλα άνθη και καρπούς, και ανάμεσα τους μέλισσες, κάμπιες και πουλιά.

Παραστάσεις σε πλακίδια και μενταγιόν από χρυσό ή ήλεκτρο προερχόμενα από τη Ρόδο, Μήλο και Θήρα, που απεικονίζουν την μορφή της Μεγάλης Θεάς Μητέρας, της Προ-Αρτέμιδος που είναι μισή μέλισσα, μισή φτερωτή γυναίκα.

Godess bee

Ο  μελανόμορφος αμφορέας με σκηνή κλοπής μελιού. Βασιλεία/Ελβετία, Μουσείο Αρχαιοτήτων(540-520 π.Χ.)

melanomorfos amforeas

και νομίσματα με απεικονίσεις μελισσών.

tetradraxmo Efesou

Αργυρό τετράδραχμο της Εφέσου (4ος αι. π.χ.).

Πάμπολλα νομίσματα που απεικονίζουν με διάφορους τρόπους μέλισσες, και οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι το εμπόριο του μελιού γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και ήταν προσοδοφόρο. Νομίσματα βρέθηκαν στην πόλη Μελίτη της Θεσσαλίας και χρονολογούνται στις αρχές του 4ου αι. π.Χ., στην Κρήτη, στην Κέα, στην Σικελία και στην αρχαία Έφεσο. Στην αρχαία Έφεσο η μέλισσα ήταν σύμβολο της πόλης και απεικονιζόταν στα νομίσματα κατά την περίοδο της ακμής της.

Η μέλισσα στην ποίηση

Η μέλισσα το αγαπημένο έντομο-σύμβολο των ανθρώπων εμπνέει πολλούς αγαπημένους και σημαντικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, οι οποίοι έχουν αφιερώσει εξαιρετικούς στίχους αναφερόμενοι στη μέλισσα, πολλοί δε από αυτούς είναι γνωστοί και χρησιμοποιούνται σαν αποφθέγματα και γνωμικά.
Μερικοί από αυτούς παραθέτονται παρακάτω.
Ελύτης«Ούτε μέλισσα καν δε γελάστηκε το χρυσό ν΄αρχινίσει παιχνίδι ούτε ζέφυρος καν τις λευκές να φουσκώσει ποδιές.» (Οδυσσέας Ελύτης, ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ – Ανάγνωσμα δεύτερο, ψαλμός Ζ)
«Στα ερείπια συχνάζουν οι μέλισσες και οι πρώην ιδέες». (Οδυσσέας Ελύτης, ΕΚ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ).
«Λένε γι΄αυτόν που κάηκε μες στη ζωή, όπως η μέλισσα μέσα στου θυμαριού τ΄ανάβρυσμα, για την αυγή που πνίγηκε στα χωματένια στήθη» (Οδυσσέας Ελύτης, ΑΣΜΑ ΗΡΩΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΝΘΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ).

«εδώ είναι τα τρεχούμενα νερά εδώ είναι ο κήπος, εδώ βουίζουν οι μέλισσες μες στα κλωνάρια» (Γιώργος Σεφέρης, ΠΡΩΪ).
«Τούτο το σώμα που έλπιζε σαν το κλωνί ν΄ανθίσει και να καρπίσει και στην παγωνιά να γίνει αυλός η φαντασία το βύθισε σε ένα βουερό μελίσσι για να περνά και να το βασανίζει ο μουσικός καιρός.» (Γιώργος Σεφέρης, ΤΟ ΣΩΜΑ).

«Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα γιομάτη σπαρμένη μάγια! Χωρίς ποσώς γης, ουρανός και θάλασσα να πνένε, Ούδ΄όσο κάνει η μέλισσα κοντά στο λουλουδάκι, Γύρου σε κάτι ατάραχο π΄ασπρίζει μες στη λίμνη,» (Διονύσιος Σολωμός, ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ, VI Ο Πειρασμός).
«Για κοίτα κει χάσμα σεισμού βαθιά στον τοίχο πέρα, και βγαίνουν άνθια πλουμιστά και τρέμουν στον αέρα, λουλούδια μύρια, που καλούν χρυσό μελισσολόι, άσπρα, γαλάζια, κόκκινα και κρύβουνε τη χλόη.» (Διονύσιος Σολωμός, ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ, Σχεδίασμα Β).

«Γυναίκα μου, Μέλισσά μου με τη χρυσή καρδιά, Μέλισσά μου με τα μάτια πιο γλυκά απ΄το μέλι» (Γιάννης Ρίτσος, ΜΟΝΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ).
«Όπως η μέλισσα γύρω από ένα άγριο λουλούδι, όμοια κ΄εγώ. Τριγυρίζω διαρκώς γύρω από τη λέξη.» (Νικηφόρος Βρεττάκος, Ο ΑΓΡΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ).
«Δημιουργώ σαν τη μέλισσα εκεί που είχα ξεχάσει πως γίνεται το μέλι.» (Μαρία Πολυδούρη, ΜΑΚΡΙΑ ΣΟΥ).
«Ενθουσιώδους παρακμής χειροκροτήματα, μπιζάρουν μέλισσες και άλλα βομβώδη μελιστάλακτα κεντριά, αιώρησης κάνιστρα με φρεσκοκομμένες πεταλούδες, ραίνουν την πρωταγωνίστρια ερμηνεία τους.» (Κική Δημουλά, ΓΑΣ ΟΜΦΑΛΟΣ).

«Μούσα το Ικάριον πέλαγος έχεις γνωστόν. Να η Πάτμος, να αι Κορασσίαι, κ΄η Κάλυμνα που τρέφει τας μελίσσας με΄αθέριστα άνθη.» (Ανδρέας Κάλβος, ΩΔΗ τετάρτη, Εις Σάμον).

souris«Τα κύτταρά μας τα επισκέπτονται οι μέλισσες» (Ανδρέας Εμπειρίκος, Υψίπεδον της Διελεύσεως).

«Και το τραπέζι με λινόν ευωδιασμένον εστρώθη, απάνω του οι χλωροί καρποί, απάνω κι η κερήθρα, κι η ελιά γλυκιά στα στόματα, καθώς το φως στα μάτια» (Άγγελος Σικελιανός, ΔΕΙΠΝΟΣ).

«Μπορείς ποτέ τα όσα τρως , βρε άνθρωπε τεμπέλη, να τα μασάς σαν μέλισσα και να τα βγάζεις μέλι; Ου, να χαθείς, κηφηναριό…….στων μελισσών το σμήνος εσύ ζηλεύεις μοναχά την θέσιν του κηφήνος, και θέλεις πάντα χάρισμα να τρώγεις στην κυψέλην, οπόταν είσαι μάλιστα γιγαντομάχος Έλλην.» (Γεώργιος Σουρής, Ο Φασουλής Φιλόσοφος)

Η Μέλισσα στη ζωγραφική

Ariel and the Bee by Edmund Dulac

«Ariel: Where the bee sucks, there suck I» Dulac,1908

O Edmund Dulac(1882 –  1953) ήταν Βρετανός γεννημένος στη Γάλλία , εργάστηκε ως εικονογράφος σε περιοδικά και βιβλία  και σχεδιαστής σφραγιδών. Γεννήθηκε στην Τουλούζη σπούδασε νομικά αλλά αργότερα στράφηκε στη μελέτη της τέχνης στην École des Beaux-Arts. Μετακόμισε στο Λονδίνο στις αρχές του 20ου αιώνα και το 1905 έλαβε το πρώτη του δουλειά ως εικονογράφος σε νουβέλες των αδερφών Μπροντέ. Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο Dulac εικονογραφεί βιβλία για την ανακούφιση των παιδιών και μετά τον πόλεμο απέστρεψε στην εικονογράφηση περιοδικών. Έχει σχεδιάσει χαρτονομίσματα κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και γραμματόσημα, με πιο γνωστά εκείνα που προανήγγειλαν την έναρξη της βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ανάμεσα στις δουλειές του είναι και μια έκδοση του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Η Τρικυμία» (1908) με 40 έγχρωμες εικόνες μεταξύ των οποίων βρίσκουμε και μια με τίτλο η Άριελ και η μέλισσα.

Αρκετοί καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από το ποίημα του Θεοκρίτου, Κηριοκλέπτης, έχουν αποδώσει με τον δικό τους τρόπο αυτήν την σκηνή.

Εκέντρωσε μιά μέλισσα τον έρωτα τον κλέφτη
όταν της έκλεβε κερί μέσ’ από την κυψέλη,
κι όλα του τ’ ακροδάχτυλα τα βρήκε το κεντρί της.
Κι αυτός πονούσε ο δύστυχος κ’ εφύσαγε τα χέρια
κ’ εχτύπαγε τα πόδια του πηδώντας απ’ τον πόνο·
κ’ έτρεξε στη μητέρα του την όμορφη Αφροδίτη
πώς είν’ η μέλισσα μικρή κι όμως σκληρά πληγώνει.
Κ’ εγέλασ’ η μητέρα του και στράφηκε και τούπε:
Γιατί απορείς; μήπως και συ της μέλισσας δε μοιάζεις;
Έτσι μικρός είσαι και συ κ’ έτσι σκληρά πληγώνεις.
Θεοκρίτου Κηριοκλέπτης (Μετάφραση Ιωάννης Πολέμης)

paintings cupid

Η Μέλισσα στη «γλυπτική»

Ren Ri YuansuΟ Κινέζος Ren Ri είναι ένας δημιουργός που εξερευνά τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Αυτή η φιλοσοφία τον οδήγησε σε μια αντισυμβατική σχέση με τις μέλισσες που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία των γλυπτών που βλέπεις στις φωτογραφίες. Αν και το κερί της μέλισσας δεν είναι το ευκολότερο των υλικών, λόγω σχήματος και μεταβολών της θερμοκρασίας, κατάφερε -και με λίγη τύχη- να φτιάξει αυτά τα υπέροχα έργα.Ξεκίνησε να πειραματίζεται με την μελισσοκομία το 2008 και δύο χρόνια αργότερα ήταν έτοιμος να ξεκινήσει το project Yuansu I: The Origin of Geometry, μια συλλογή χαρτών από κερί μέλισσας. Στο πιο πρόσφατο Yuansu II τα γλυπτά είναι ενσωματωμένα σε διαφανή πλαστικά πολύεδρα. Για να μπορέσει να “παροτρύνει” τις μέλισσες να τηρήσουν τη συμμετρία, τοποθέτησε τη βασίλισσα στο κέντρο της πλαστικής κατασκευής αναγκάζοντας τις υπόλοιπες να χτίσουν γύρω από αυτή. Μάλιστα, κάθε εφτά μέρες, άλλαζε τη θέση του πολύεδρου έτσι ώστε να τηρηθεί μια γενική συμμετρία.

«Ότι κι αν κάνεις μην εξοργίσεις ποτέ τις μέλισσες» λέει ο Tomas Libertiny. Ο Σλοβάκος καλλιτέχνης έχει πολλές φορές δημιουργήσει αίσθηση με τα έργα του και την εμμονή του με τις μέλισσες. Το έργο του «The agreement» (Η συμφωνία, 2012) είναι μια κατασκευή από κερί μέλισσας ύψους 1,6 μέτρων και ζωντανές μέλισσες το οποίο τοποθετήθηκε σε ένα γυάλινο κουβούκλιο και εκτέθηκε για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την μείωση του πληθυσμού των μελισσών στην Ευρώπη. teapot beesΜε το έργο του ο καλλιτέχνης επικαλείται τη δύναμη της δημιουργίας των μελισσών, την ικανότητά τους να χτίζουν νέες φωλιές και να θυσιάζονται για το σύνολο. Το 2007, δημιούργησε τα περίφημα βάζα του από κερί μέλισσας και το 2009 προκάλεσε αίσθηση με το έργο του Unbearable Lightness, όπου εμφάνιζε την μορφή του Εσταυρωμένου Χριστού και 40.000 μέλισσες, που με χρωστική ουσία που προστέθηκε στην τροφή τους, δημιούργησαν ένα κόκκινο κερένιο σώμα, που πιθανότατα συμβολίζει το αίμα του μαρτυρικού Χριστού. Για το έργο αυτό ο καλλιτέχνης των μελισσών απέσπασε το πρώτο βραβείο της έκθεσης Designer of the Future. Για το τελευταίο του έργο ένωσε τις δυνάμεις του με 60.000 μέλισσες για να δημιουργήσει το υπέροχο γλυπτό τσαγιερό, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια κυψέλη σε σχήμα τσαγιέρας! Σε συνεργασία με Ολλανδούς μελισσοκόμους ο Tomas έφτιαξε την κυψέλη με μέταλλο και στη συνέχεια οδήγησε τις μέλισσες στο να ολοκληρώσουν το έργο του.

Η εταιρεία ουίσκι Dewar’s για να προωθήσει την νέα της γεύση ουίσκι με μέλι δημιούργησε σε συνεργασία με τον μελισσοκόμο Robin Theron και την βοήθεια 80,000 μελισσών ένα τρισδιάστατο γλυπτό του μπουκαλιού καθώς και την προτομή του διάσημου άντρα της εταιρείας από κερήθρα.

The 3-B Printing Project

 

Aganetha DyckΗ Καναδή καλλιτέχνης Aganetha Dyck, έχει χιλιάδες συνεργάτες, που την βοηθούν να τελειοποιήσει τα έργα της. Συνεργάζεται για χρόνια με μέλισσες, οι οποίες με το κερί τους δίνουν σε αντικείμενα μια δεύτερη «ζωή». Ειδώλια πορσελάνης, παπούτσια , αθλητικά είδη και άλλα αντικείμενα αφήνονται στα εργατικά έντομα, τα οποία τελικά αποφασίζουν τι θα κάνουν κι αρχίζουν να τα «μετασχηματίζουν» με τις κηρήθρες τους. Η Aganetha Dyck είναι ευαισθητοποιημένη στο σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσοκοινωνιών, που έχει αρχίσει ήδη να πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Μια ενδεχόμενη κατάρρευση των μελισσών θα φέρει κατάρρευση και της τροφικής αλυσίδας, ενώ ως βασικός ένοχος φέρεται ο άνθρωπος. Η καλλιτέχνης αποκαλεί αυτήν τη συνεργασία ανθρώπου και μελισσών «επικοινωνία μεταξύ των ειδών».

Φωτογραφίζοντας το μέλι

O φωτογράφος Blake Little παρουσιάζει την εντυπωσιακή σειρά φωτογραφιών με τίτλο “Preservation”, δηλαδή “Συντήρηση”. Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών στις οποίες τα μοντέλα καλύπτονται με μέλι. Η συλλογή με αυτά τα εξαιρετικά πορτρέτα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι συντηρούνται μέσα σε κεχριμπάρι.

Blake Little

Η Μέλισσα στην αρχιτεκτονική

Agia SofiaΟ μύθος θέλει τον Aρχιμηχανικό της Αγίας Σοφίας να προβληματίζεται σχετικά με την κατασκευή του τρούλου της εκκλησίας. Μεγάλη η διάμετρος και δύσκολος ο τρόπος στήριξης λόγω του μεγάλου βάρους. Επισκεπτόμενος ο μηχανικός τα λίγα μελισσάκια του που τα επιθεωρεί πιάνει στα χέρια του μια φρεσκοχτισμένη κηρήθρα κι εντυπωσιάζεται. Ελαφριά, ανθεκτική για να σηκώσει μέλι με αρκετό βάρος. Έτσι, εμπνευσμένος από την κυψελοειδή κατασκευή της κερήθρας, για πρώτη φορά κατασκευάζεται τρύπιο τούβλο,που έλυσε το πρόβλημα του μεγάλου τρούλου από άποψη βάρους και αντοχής.

nietosobejanoΤα τελευταία χρόνια οι αρχιτέκτονες έχουν χρησιμοποιήσει το μοτίβο αυτό πιο ελεύθερα, με τα μεγέθη και τις αναλογίες της κάθε κυψέλης να ποικίλλουν. Για παράδειγμα, οι Αυστραλοί Lava σχεδίασαν μια βιβλιοθήκη με ράφια σε σχήμα κυψέλης, φτιαγμένα από ημιδιαφανές ακρυλικό υλικό, ενώ στη φοιτητική λέσχη της Στουτγάρδης (2008) – έργο των BarkowLeibinger – κύριο στοιχείο είναι η εντυπωσιακή μεταλλική στέγη που επιμερίζεται σε πολύγωνα. H πιο ενδιαφέρουσα όμως εφαρμογή είναι το μελλοντικό Κέντρο Τεχνών στην Κόρδοβα, μια πρόταση των ισπανών αρχιτεκτόνων NietoSobejano: όχι μόνο οι εκθεσιακές αίθουσες θα διαμορφώνουν τα όριά τους στη λογική της κυψέλης, αλλά και η πρόσοψη (σε συνεργασία με τους RealitiesUnited) θα λειτουργεί σαν οθόνη πρωτοποριακής σχεδίασης, όπου θα σχηματίζονται κινούμενες εικόνες χάρη στο ενσωματωμένο φως που θα υπάρχει στα εξάγωνα. Η πρόταση αυτή εμπλουτίζει μοναδικά κάτι πρωταρχικό, την κυψέλη, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας: την πρόσοψη που σχηματίζεται από pixels.

Το Book Hive («κυψέλη βιβλίων») είναι ένα ζωντανό γλυπτό που φιλοξενήθηκε στην είσοδο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Μπρίστολ το 2013-14 για τον εορτασμό της 400ης επετείου της βιβλιοθήκης αποτελούμενο από 400 κινούμενα βιβλία, ένα για κάθε χρόνο λειτουργίας της. Το γλυπτό αυτό βραβεύτηκε με το ποσό των £ 90.000 από το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας, αφού οι καλλιτέχνες – σχεδιαστές κατάφεραν με αυτή την διαδραστική εγκατάσταση να συνδυάσουν τα παλιά βιβλία με τη νέα τεχνολογία. Το «σμήνος» των κινούμενων βιβλίων έχουν τοποθετηθεί σε εξαγωνικά κύτταρα που θυμίζουν κυψέλη -εξ ου και το όνομα- και ανταποκρίνονται στις κινήσεις των επισκεπτών της βιβλιοθήκης, δημιουργώντας εκπληκτικά μοτίβα με το άνοιγμα και το κλείσιμό τους.

Στη Σλοβενία βρίσκουμε και αυτό το ιδιαίτερο συγκρότημα κατοικιών. Το έργο ανήκει στην νικήτρια συμμετοχή ενός διαγωνισμού που διοργανώθηκε στα πλαίσια ενός κυβερνητικού προγράμματος  από το Ταμείο Στέγασης της Σλοβενίας, που παρέχει διαμερίσματα χαμηλού κόστους για τις νέες οικογένειες. izola apartmants slovakiaΤα μικρά διαμερίσματα φαίνονται οπτικά μεγαλύτερα λόγω του φαινομένου της προοπτικής με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί συνδέοντας  εν μέρει μια βεράντα σκιερή και φυσικά αεριζόμενη, με το εσωτερικό, προσφέροντας προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα, αλλά επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη να απολαμβάνει τη θέα. Τα διάτρητα πλευρικά πάνελ επιτρέπουν τον αερισμό του χώρου και τα έντονα χρώματα δημιουργούν διαφορετικές ατμόσφαιρες μέσα στα διαμερίσματα. Κουτιά στο πλάι του κάθε μπαλκόνι παρέχουν  χώρο για τις μονάδες κλιματισμού.

Μέλισσα και τεχνολογία

Ένας φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Μassey ο Ben de la Roche αποφάσισε να καινοτομήσει και να δημιουργήσει ένα διαφορετικό είδος ψυγείου, το οποίο δεν έχει πόρτες και «σβήνει» από μόνο του όταν δεν περιέχει τίποτα μέσα. Η διαφορά που έχει με τα συνηθισμένα ψυγεία είναι ότι αποτελείται από πολλές εξαγωνικές κυψέλες που λειτουργούν σαν πόρτες. Με την κυρίως έμπνευση του να έχει παρθεί από τις κυψέλες μέλισσας. Η όλη λειτουργία του ψυγείου έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ψύχει μόνο τα σημεία που έχετε επιλέξει να βάλετε τα προϊόντα σας με αποτέλεσμα να εξοικονομεί ρεύμα το οποίο σαν συνέπεια θα γλιτώνει την τσέπη σας από το άδειασμα της. Αυτήν η πρωτότυπη εφεύρεση έχει προταθεί για το παγκόσμιο διαγωνισμό Electrolux Design Lab 2012 Award και βρίσκεται ήδη στους τελικούς του διαγωνισμού.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα έργα καλλιτεχνών και σχεδιαστών που εμπνεύστηκαν από την μέλισσα, την αρχιτεκτονική της και τα προϊόντα της. Στον χώρο της τέχνης, αλλά και της τεχνολογίας συναντάμε πάμπολλα έργα άλλα εικαστικά, άλλα χρηστικά κι άλλα με οικολογική συνείδηση. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό όπως άλλωστε και η κοινωνία των μελισσών!

Μείνετε συντονισμένοι για μελλοντικό άρθρο με θέμα η Μέλισσα στην 7η τέχνη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *