Η γύρη στο μικροσκόπιο

Ο Ελβετός μοριακός βιολpollen2όγος Martin Oeggerli μελετά αρκετά χρόνια το φυτικό βασίλειο, και ειδικότερα την επικονίαση, δηλαδή την αναπαραγωγική διαδικασία που συντελείται στα φυτά με την ενεργό συμμετοχή της γύρης και των εντόμων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει το μαγικό κόσμο των κόκκων της γύρης μέσα από το μικροσκόπιο, ανακαλύπτοντας ένα σύνολο φαντασμαγορικών εικόνων. «Γιατί μπορεί η γύρη να σχετίζεται την άνοιξη με την αλλεργική ρινίτιδα, ταλαιπωρώντας πολλούς ανθρώπους, όμως κρύβει μέσα της ένα απίστευτο βασίλειο…», λέει ο επιστήμονας.Ο Martin χρειάστηκε 10 χρόνια για να τελειοποιήσει την ιδέα του, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και αφιερώνοντας πολλές ώρες για μια λήψη. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό επειδή κανείς δεν φαντάζεται ότι αυτό που βλέπει είναι γύρη.

pollen5«Οι εικόνες δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που πραγματικά είναι. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι βλέπουν κάποιο περίεργο φυτό σε μεγέθυνση! Όταν καταλαβαίνουν ότι είναι κόκκοι γύρης, η έκπληξή τους είναι μεγάλη», επισημαίνει ο Martin και συμπληρώνει:
«Οι κόκκοι της γύρης είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, αποτυπώνοντας στο φακό εκπληκτικές εικόνες, ενώ οι αρχικές λήψεις έχουν γίνει σε ασπρόμαυρο φόντο προκειμένου να αποδώσω κάθε λεπτομέρεια. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, πρόσθεσα τα χρώματα».

Η συλλογή των φωτογραφιών έλαβε τον τίτλο «Μicronaut» και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο περιοδικό «National Geographic».
Παρόμοια δουλειά έχει κάνει και ο Βρετανός φωτογράφος και καθηγητής Rob Kesseler που καταγράφει τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες από διάφορα είδη φυτών. Η συλλογή των φωτογραφιών του έχει εκδοθεί σε βιβλίο με τίτλο “POLLEN: The Hidden Sexuality of Flowers”.

giri akakiasgiri peukis

Η Γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών (γυρεόκοκκοι) των Σπερματόφυτων. Στα φυτά που έχουν άνθη, οι γυρεόκοκκοι βρίσκονται στους ανθήρες των στημόνων και μεταφέρονται στηpollen8 συνέχεια στον ύπερο, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση του άνθους. Το πάχος των γυρεόκοκκων κυμαίνεται από 2,5 έως 250μm (μικρόμετρα). Tο χρώμα τους ποικίλλει, από το μαύρο της   παπαρούνας (Papaver rhoeas L.), το ροζ–κόκκινο του πολύκομπου (Micromeria juliana (L.) Benth. ex Rchb.), το ανοικτό κίτρινο της ντάλιας (Dahlia Cav.), μέχρι το λευκό του βαμβακιού   (Gossypium hirsutum L.).
Η γεύση της γύρης είναι κατά το πλείστον πικρή αλλά υπάρχουν και φυτά, πόες συνήθως, που δίνουν γλυκιά γύρη. Τα ανεμογαμή φυτά βασίζουν την γονιμοποίηση τους περισσότερο στην    τύχη και για αυτό τον σκοπό παράγουν περισσότερη ποσότητα γύρης (Γυμνόσπερμα) αλλά και μικρότερου μεγέθους κόκκους για να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά με τη βοήθεια του ανέμου.  Τα εντομογαμή βασίζουν την γονιμοποίηση τους στα έντομα (μέλισσες, πεταλούδες κ.α).

Η Γύρη της Μέλισσας: Η γύρη κατά την επικονίαση που γίνεται από τις μέλισσες αναμειγνύεται με τις εκκρίσεις τους και με το νέκταρ. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών είναι υπεύθυνος για τις ωφέλιμες    ιδιότητpollen7ες της γύρης που προσφέρει στον άνθρωπο. Η γύρη αποτελεί βασική πηγή τροφής για τις μέλισσες λόγω του πλούτου θρεπτικών ουσιών που περιέχει. Πιο συγκεκριμένα περιέχει      μεγάλες ποσότητες φυτοχημικών ουσιών και δευτερογενών μεταβολιτών.
Υπάρχουν όμως και άλλα ζώα που συμβάλλουν στη διασπορά των γυρεοκόκκων, περισσότερο ή λιγότερο τυχαία, όπως πουλιά (κολιμπρί), νυχτερίδες ακόμα και  σαλιγκάρια.
Η χρήση της γύρης των μελισσών, ήταν ευρέως διαδεδομένη από τα αρχαία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Αυτό αποδίδεται στις φαρμακευτικές ιδιότητες της, οι οποίες ήταν γνpollen10ωστές από τότε.

Πολλές ασθένειες αντιμετωπίζονταν με τη χρήση της γύρης. Μερικές από τις ασθένειες αυτές ήταν το κρυολόγημα, η γρίπη, το έλκος, η πρόωρη γήρανση, η αναιμία και η κολίτιδα. Ακόμα και σήμερα, η χρήση της γύρης είναι διαδεδομένη και παρατηρείται διαρκής αύξηση της χρήσης της από ανθρώπους ως συμπλήρωμα διατροφής και ως τονωτικό. Απευθύνεται τόσο σε μικρές ηλικίες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες γιατί προσφέρει ευεξία και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

pollen4Η Ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλές ανθοφορίες από αρωματικά φυτά.
Πωλείται με το κιλό και τρώγεται μέχρι 20 γραμμάρια κάθε μέρα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *