Αντηλιακή προστασία: Βασικές πληροφορίες & Συνταγές

Sun protection

Το καλοκαίρι έχει ήδη αρχίσει κι αν και οι διακοπές μπορεί να αργούν λίγο, ο καυτός ήλιος μας υπενθυμίζει την ανάγκη για αντηλιακή προστασία όχι μόνο στην παραλία, αλλά και καθημερινά κατά την έκθεσή μας στην ακτινοβολία του. Διαλέγοντας λοιπόν αντηλιακά προϊόντα ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες ορολογίες και αριθμούς στις συσκευασίες των καλλυντικών, τις οποίες αρκετές φορές δεν κατανοούμε πλήρως κι έτσι μπορεί να οδηγηθούμε σε μη σωστή χρήση τους. Εδώ θα βρείτε βασικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το σωστό αντηλιακό προϊόν για εσάς και να το χρησιμοποιήσετε σωστά. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε και συνταγές για φυσική προστασία από τον ήλιο.


Γιατί είναι απαραίτητο το αντηλιακό;

Ο σκοπός της χρήσης των αντηλιακών προϊόντων είναι να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας «δίνοντας χρόνο» στο δέρμα να παράγει μελανίνη από τα μελανοκύτταρά του και τελικά να αυτοπροστατευθεί χωρίς να υποστεί τα βλαπτικά αποτελέσματα του ήλιου (ερύθημα, έγκαυμα, γήρανση κτλ)

Βλαβερή ακτινοβολία

UVA_UVBΤα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν φίλτρα για να μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα από το φάσμα της υπεριώδης ακτινοβολίας (UV). Οι όροι UVA και UVB αναφέρονται στο φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας που ονομάζεται υπεριώδους ( Ultra Violet) και που σ’αυτήν αποδίδονται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, οι βλαπτικές στο δέρμα ιδιότητες του ήλιου. Η Ultra Violet B (UVB) καλύπτει φάσμα με μήκος κύματος 280-320 nm και είναι υπεύθυνη για τα πιθανά εγκαύματα . Η Ultra Violet A (UVA) καλύπτει φάσμα με μήκος κύματος 320-400 nm και είναι υπεύθυνη για την φωτογήρανση του δέρματος. Ευρέως φάσματος αντηλιακά είναι αυτά που προστατεύουν σε όλο το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF;

SPF protectionΟ δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factror), υποδηλώνει τη χρονική διάρκεια που μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο χωρίς να υποστούμε ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, εάν κοκκινίζουμε μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο χωρίς τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 20 μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο 200 λεπτά. Αυτός βέβαια είναι ένας γενικός κανόνας που βασίζεται σε μετρήσεις που έγιναν σε εργαστηριακές συνθήκες. Αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 απορροφά το 93% της UVB ενώ με δείκτη 30 απορροφά το 97%. Αντηλιακά με δείκτη μεγαλύτερο από το 50 πρακτικά δεν αυξάνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Φυσικά ή χημικά αντηλιακά;

Τα φυσικά αντηλιακά ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και περιέχουν φυσικά έλαια ή/και ορυκτά όπως το σιτέλαιο και το οξείδιο του ψευδαργύρου αντίστοιχα. Τα χημικά αντηλιακά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και περιέχουν χημικά φίλτρα. Και τα δύο είδη αντηλιακών έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα απλά αλλάζει ο τρόπος που λειτουργούν. Είναι πιθανό κάποια άτομα να έχουν ευαισθησία σε κάποια από αυτά γι’ αυτό και τα διάφορα προϊόντα καλό είναι να δοκιμάζονται πριν χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη έκταση για την αποφυγή ερεθισμών.

Οδηγίες χρήσης

sunscreenΤο αντηλιακό προσώπου και σώματος θα πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεσή μας στον ήλιο ενώ θα πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον κάθε 1-2 ώρες ή μετά από κάθε μπάνιο. Η ποσότητα αντηλιακού πρέπει να είναι ικανή να καλύψει οποιοδήποτε σημείο του σώματος εκτίθεται εάν θέλουμε να έχουμε την επιθυμητή προστασία. Το πρόσωπο επειδή εκτίθεται στον ήλιο όλο τον χρόνο και άρα είναι περισσότερο ανεκτικό στην ακτινοβολία δεν χρειάζεται το ίδιο μεγάλους δείκτες προστασίας πέρα από το αισθητικό κομμάτι και όταν υπάρχει τάση για πανάδες. Αντιθέτως, οι ουλές και κυρίως οι πρόσφατες, οι σπίλοι ή άλλες φωτοευαίσθητες βλάβες του δέρματος, απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα με αντηλιακά υψηλής προστασίας , καθώς και συχνότερες επαλείψεις.

Μην ξεχνάτε τα χείλη και τα μαλλιά

Πολύ συχνά ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε τα μαλλιά και τα χείλη μας σε όποια αντηλιακή προστασία επιλέξουμε. Τα χείλη περιέχουν ελάχιστη μελανίνη και άρα η ανάγκη για περισσότερη προστασία από τον ήλιο είναι επιτακτική. Επίσης, οι ακτίνες UV θαμπώνουν και αφυδατώνουν τα μαλλιά και μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια της πρωτεΐνης των τριχών, κάτι που αποτελεί μια μορφή φθοράς.

Φυσικά Αντηλιακά

Natural sun protectionΤο καροτέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και κυρίως σε προβιταμίνη Α που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Το λάδι καρύδας και το αβοκάντο είναι πλούσια σε βιταμίνη α, η οποία προστατεύει από τις υπέρυθρες ακτίνες. Το ελαιόλαδο εμποδίζει την αφυδάτωση και σκουραίνει ελαφρά την επιδερμίδα. Το σιτέλαιο έχει βιταμίνη ε και εμποδίζει τις υπέρυθρες ακτίνες. Το σησαμέλαιο και το ηλιέλαιο εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες. Το εκχύλισμα τριφυλλιού μειώνει την ευαισθησία του δέρματος στις επιδράσεις της uvb πέρα από το ότι δρα ως παράγοντας προστασίας. Τέλος, το λάδι καλέντουλας είναι επουλωτικό και προλαμβάνει τα εγκαύματα. Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι αποτελεσματικό έναντι των ακτινών UVA-UVB και είναι υποαλλεργικό και ασφαλές στην χρήση. Τα μόρια του συστατικού δεν απορροφώνται από την επιδερμίδα και κατά συνέπεια δεν επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνταγές για Φυσικά Αντηλιακά

Αντηλιακό βούτυρο σώματος και προσώπου
Υλικά:
2 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
50 ml σιτέλαιο
50ml σησαμέλαιο
50 ml λάδι καρύδας
50ml καροτέλαιο
1 κουταλιά μαύρο τσάι
Παρασκευή: Ζεσταίνετε ελαφρώς (σε χαμηλή φωτιά) τα λάδια σ’ ένα μπεν- μαρί. Προσθέτετε το μαύρο τσάι στο μείγμα και περιμένετε για μία ώρα. Λιώνετε το κερί μέλισσας σε χαμηλή φωτιά, σ’ ένα μπεν- μαρί και προσθέτετε το μείγμα λαδιών, ανακατεύετε ελαφρά κι αποθηκεύετε σε γυάλινο βαζάκι.

Αντηλιακό λάδι για τα μαλλιάhair protection sun
Υλικά:
7 κορυφές από δεντρολίβανο (άκρως τονωτικό)
7 φύλλα δάφνης (για λάμψη)
50 ml λάδι από σιτάρι
50 ml λάδι ελιάς
50 ml από σησαμέλαιο
Παρασκευή: Βάζετε όλα τα βότανα μαζί σ’ ένα μίγμα λαδιών, μέσα σ’ ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και τ’ αφήνετε στον ήλιο για πέντε ημέρες. Μετά στραγγίζετε τα βότανα από το λάδι κι αποθηκεύετε το καθαρό μίγμα ελαίων σε μία εύχρηστη γυάλινη συσκευασία, για να μπορείτε να το παίρνετε μαζί σας. Το ίδιο λάδι μπορείτε να το απλώνετε κάθε βράδυ στα μαλλιά σας σαν θεραπεία για τις ταλαιπωρημένες άκρες και την ψαλίδα.

Αντηλιακό λάδι για τα χείληLipstic beeswax
Υλικά:

3 gr βούτυρο κακάο
3 ml σησαμέλαιο
3 ml λάδι καρύδας
3 ml καροτέλαιο
15 gr μελισσοκέρι

Παρασκευή: Λιώνετε το κερί μέλισσας σε χαμηλή φωτιά, σ’ ένα μπεν- μαρί και προσθέτετε το μείγμα λαδιών, ανακατεύετε ελαφρά κι αποθηκεύετε σε γυάλινο βαζάκι ή σε ένα lipstick.

Τονωτικό σπρέι για πρόσωπο και σώμα
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε όλα τα ανθόνερα ή να φτιάξετε το δικό σας ως εξής: Αφήνετε για 10-12’ ένα φακελάκι πράσινο τσάι (με άρωμα βανίλιας ή σκέτο) σε ένα ποτήρι βραστό νερό. Έπειτα, σουρώνετε, βάζετε το τσάι σε δοχείο σπρέι, αφήνετε να κρυώσει και έπειτα αποθηκεύετε στο ψυγείο. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μετά από την έκθεση στον ήλιο.

Φυσική αντιμετώπιση εγκαυμάτων

SunburnΑν τελικά δεν προσέξετε και ο ήλιος σάς προκαλέσει έγκαυμα, η λαϊκή σοφία λέει πασάλειμμα με φρέσκο γιαούρτι… Εναλλακτικά διαλύστε 2 κουταλιές σόδας φαγητού σε ένα λίτρο νερό και κάντε κομπρέσες. Ακόμη, μπορείτε να απλώσετε στο έγκαυμα ένα μείγμα από 2/3 βάμμα καλέντουλας και 1/3 ελαιόλαδο. Αν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο και τσούζει έντονα, μπορείτε να εφαρμόζετε αδιάλυτο αιθέριο έλαιο λεβάντας, σε τακτικά διαστήματα. Για το ηλιακό ερύθημα, φτιάξτε ένα μείγμα από 50 γρ. κόκκινο κρασί και 50 γρ. σιτέλαιο. Για το ξεφλούδισμα κάντε εντριβές με απόσταγμα φλούδας περγαμόντου και στη συνέχεια επάλειψη με αμυγδαλέλαιο. Για την αφυδάτωση, εφαρμόστε την παρακάτω μάσκα: 1/2 αβοκάντο και 1/2 μπανάνα πολτοποιημένα, 1/2 φλιτζάνι μέλι, 1 κουτάλι φαγητού κρέμα γάλακτος και 15 – 20 σταγόνες λεμόνι. Αποτελεσματικότατη!
Αν τώρα, ο μηχανισμός ψύξης του δέρματος αποτύχει να ανταποκριθεί στην παρατεταμένη έκθεσή σας στον ήλιο και νιώθετε συμπτώματα ηλίασης, εφαρμόστε άμεσα κομπρέσες με κρύο νερό και αιθέριο έλαιο λεβάντας και πιείτε σταδιακά ένα ποτήρι νερό με μισό κουταλάκι αλάτι, ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία στα υγρά του σώματος. Αν παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματα της ηλίασης δεν υποχωρούν, επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.

Εμείς προτείνουμε την Αντηλιακή Κεραλοιφή με Μελισσοκέρι, Σισαμέλαιο, Σιτέλαιο, Καροτέλαιο, Λάδι Αλόης, Αμυγδαλέλαιο, Λάδι τζότζομα & καρύδας, Βιταμίνη C και  Οξείδιο Zn. Σε περίπτωση εγκαύματος συνιστούμε την Κεραλοιφή με Αλόη ή/και Λάδι ΚαλέντουλαςΗ Κεραλοιφή εντατικής περιποίησης & λάμψης για ταλαιπωρημένα μαλλιά με διαφορετική σύσταση για ξανθές και μελαχρινές θα βοηθήσει τα θαμπά και ταλαιπωρημένα μαλλιά σας και η Κεραλοιφή για χείλια θα τους προσφέρει την προστασία που χρειάζονται.

Πηγές: via, via & via

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *